Bilirkişi ne yapamaz?
CMK m.
Bilirkişi yetkileri nelerdir?
Bilirkişinin dört temel yetkisi vardır: Ücret ve masrafların ödenmesini isteme yetkisi, bir şeyden kaçınma yetkisi, bilgi edinme yetkisi ve araştırma konusu nesne veya kişi hakkında özel karar verme yetkisi.
Sanık bilirkişi talep edebilir mi?
Ceza yargılaması bakımından: Ceza yargılamasında Cumhuriyet savcısı ile yargılamanın aşamalarında bulunan kişi, onun avukatı, şüphelisi, sanığı, müdafii veya kanuni temsilcisi bilirkişi incelemesi yapılmasını isteyebilir (CMK m. 63, f . 1).
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
Madde 3/2’ye göre: “Bilirkişi, taraflarla görüşemez; hâkim veya Cumhuriyet savcısı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya Cumhuriyet savcısı gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi belge talep edebilir mi?
Elbette bilirkişi, incelemesi için ihtiyaç duyduğu belgelerin sunulmasını da talep etme hakkına sahiptir (bkz. bölüm 1.4.3).
Bilirkişinin hukuki sorumluluğu nedir?
HMK m.285’e göre bilirkişinin hukuki sorumluluğu şöyledir: Mahkemenin gerçeğe aykırı bilirkişi raporuna dayanarak kasten veya ağır ihmalkârlıkla verdiği karar sonucunda zarara uğrayan kişi, bu zararın tazmini için devlete dava açabilir.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporu resmi belge midir?
Bilirkişi raporu, bilirkişinin görevi gereği hazırladığı bir belge olduğundan, resmi bir belge olduğu konusunda şüphe yoktur. Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YCGK) da bilirkişi görüşlerini içeren raporu resmi belge olarak kabul etmektedir12.
Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?
Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı olgulara odaklamalı; kendisine cevap verilmesi istenen somut soruları, soruldukları sıraya göre, tek tek hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Bilirkişi taleple bağlı mı?
Talep rapora dahil edilse bile talep edilmediği takdirde dikkate alınmayacaktır. Talep edilen tutar düzeltilebilir ancak mahkeme resen faiz tutarına karar vermez.
Bilirkişinin etik yükümlülükleri nelerdir?
Bilgi istenen konu hakkında zaman sınırı içinde oy kullanma ve görüş bildirme zorunluluğu. Belirli durumlarda bilirkişi görevini üstlenme zorunluluğu. Davete cevap verme zorunluluğu. . Bilgi verme zorunluluğu… Gerçeği söyleme zorunluluğu… Tarafsız olma zorunluluğuDaha fazla makale…
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?
Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı olgulara odaklamalı; kendisine cevap verilmesi istenen somut soruları, soruldukları sıraya göre, tek tek hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.
Bilirkişi kanaat bildirebilir mi?
Bilirkişi görüşünün hukuki niteliği Bir hukuki uyuşmazlıkta, özel veya teknik bilginin gerekli olduğu hallerde mahkeme, yargılamada yardımcı olmak üzere bir bilirkişi görevlendirebilir ve davaya konu delil veya olay hakkında görüşünü belirten bir rapor isteyebilir.
Bilirkişi hakkında dava açılabilir mi?
Doktrin, yasal hükümlere göre atanan bilirkişinin geçici yardımcı hâkim olduğunu belirtmektedir[4]. HMK Md. 46’ncı maddede düzenlenen hükme benzer şekilde, HMK Md. § 285 vd., bilirkişilerin hukuki sorumluluğu altında devlete karşı tazminat davası açılabileceğini belirlemiştir.
Bilirkişi kusur tespiti yapabilir mi?
“Bilirkişilerin uyması gereken rehber ilkeler ve bilirkişi raporlarında yer alması gereken standartlar” Madde 27; “Kusur tespiti normatif değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca hâkimin yetkisindedir. Bilirkişi, hâkimin kusurundan (esas/ikincil kusur) tek başına sorumludur.