İran olayı nedir?
İran-Kontra olayı, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin (NSC) gizli silah anlaşmalarına ve ABD Kongresi tarafından yasaklanan veya hükümet tarafından ilan edilen kamu politikasını ihlal eden diğer faaliyetlere karışmasıyla ortaya çıkan bir ABD siyasi skandalıydı.6 Ağustos 2024İran-Kontra olayı, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin (NSC) gizli silah anlaşmalarına ve ABD Kongresi tarafından yasaklanan veya hükümet tarafından ilan edilen kamu politikasını ihlal eden diğer faaliyetlere karışmasıyla ortaya çıkan bir ABD siyasi skandalıydı.
İran’da neden başörtü zorunlu?
İran Devrimi’nin hemen ardından, Humeyni döneminde 7 Mart 1979’da yürürlüğe giren Şeriat kanunları uyarınca, kadınların iffetlerini korumak amacıyla tüm kamusal alanlarda başörtüsü takmaları ve uzun, bol giysiler giymeleri zorunlu hale getirildi ve başörtüsü takmayan kadınlara para cezası ve hapis cezası verildi.
İran protestosında kaç kişi öldü?
Protestolar, ülke çapında 1.500’den fazla insanı öldüren 2019’daki İran protestoları kadar ölümcül olmasa da; sosyal sınıflara, üniversitelere, sokaklara ve okullara yayıldı. Hükümetin protestolara müdahalesi, 15 Eylül 2023 itibarıyla 68 çocuk da dahil olmak üzere en az 551 kişinin ölümüne neden oldu.
İran ne zaman sömürge oldu?
Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliği’nin İran’ı işgaliTarih 25 Ağustos – 17 Eylül 1941Coğrafi değişikliklerSovyetler Birliği’nin Kuzey İran’ı işgaliBirleşik Krallık’ın Güney İran’ı işgali3 satır daha
İsrail-İran olayı nedir?
İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu saldırıya Operasyon Sadiq Vaat (Farsça: وعده صادق, romanize edilmiş: Vaad al-Sadiq) adını verdi. Bu saldırılar, İsrail’in İran büyükelçiliğine saldırdığı 1 Nisan 2024’te gerçekleşti. Bu olay, İran’ın 1979’dan bu yana İsrail’e yaptığı ilk doğrudan saldırıdır.
İran neden savaş açtı?
1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu İran’daki huzursuzluk nedeniyle İran’a savaş ilan etti. Rusya da İran’daki huzursuzluktan yararlanarak İran’a savaş ilan etti. Ruslar Kafkasya’yı işgal ettikten sonra Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında gerginlikler ortaya çıktı.
İran’da beyaz evlilik nedir?
İran ve Mısır’daki Şii mezhebine göre, ücret karşılığında yapılan ve geçici nikah veya beyaz nikah olarak adlandırılan evlilik, saatlik, günlük veya haftalık olarak kıyılabilir. Kelimenin tam anlamıyla menfaat anlamına gelen muta nikahının amacı, cinselliği meşrulaştırmaktır.
Başörtü yasağını kim getirdi?
1977-78 eğitim-öğretim yılında açılan Sakarya Kız İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü, başörtülü olarak okula gitmek isteyen 215 öğrenciye disiplin cezası verdi. 1982 – YÖK, yayımladığı kıyafet genelgesiyle başörtüsünü yasakladı. 1984 – YÖK, kıyafet genelgesiyle başörtüsü yasağını kaldırdı.
Filistin türban zorunlu mu?
İran ve Afganistan gibi muhafazakar ülkelerde başörtüsü takmak zorunludur. Filistin Devleti Gazze’de okul yetkilileri de genç kızların başörtüsü takmasını zorunlu kılmak için oy kullandı ancak Filistin Yönetimi (1990) başörtüsü takmayı isteğe bağlı hale getirdi. İran ve Afganistan gibi muhafazakar ülkelerde başörtüsü takmak zorunludur. Filistin Devleti Gazze’de okul yetkilileri de genç kızların başörtüsü takmasını zorunlu kılmak için oy kullandı ancak Filistin Yönetimi (1990) başörtüsü takmayı isteğe bağlı hale getirdi.
İran’da öldürülen kadın kimdir?
16 Eylül 2022’de, 22 yaşındaki İranlı Mahsa Amini, [a], diğer adıyla Jina Amini, [b], İran’ın Tahran kentindeki bir hastanede şüpheli koşullar altında hayatını kaybetti.
İran cumhurbaşkanı kim?
Massoud Pezeshkiyanİran / Cumhurbaşkanı
Ahlak Polisi hangi ülkelerde var?
Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki bir avuç ülkede, sözde İslam dışı faaliyetleri bastırmaya adanmış polis güçleri bulunmaktadır. Örneğin, İran ve Suudi Arabistan bu amaçla binlerce memur istihdam etmektedir. Diğer bazı ülkelerde, genel polis birimleri hem İslam ahlakını hem de laik yasaları uygulamaktadır. 25 Haziran 2024Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki bir avuç ülkede, sözde İslam dışı faaliyetleri bastırmaya adanmış polis güçleri bulunmaktadır. Örneğin, İran ve Suudi Arabistan bu amaçla binlerce memur istihdam etmektedir. Diğer bazı ülkelerde, genel polis birimleri hem İslam ahlakını hem de laik yasaları uygulamaktadır.
İran dini inancı nedir?
Bugün, 86 milyonluk nüfusa sahip İran’ın halkının %99’u Müslümandır. Devlet, İmamiyye Şiiliğini resmi mezhebi olarak belirlemiştir ve nüfusun çoğunluğu Şii’dir. Nüfusun %9-10’unu oluşturan Sünni Müslümanlar, ağırlıklı olarak Türkmen, Beluci ve Kürtlerden oluşur ve çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşarlar.
İran’ın yüzde kaçı Türk?
Dünya Bankası Ülke Profili Veritabanı’na göre, Türkler İran’ın 66,1 milyonluk nüfusunun %42’sini oluşturuyor, bu da Türk nüfusunu yaklaşık 25 milyon yapıyor. Bağımsız kaynaklara göre, İran Türklerinin oranı %25-30 iken, Azerbaycanlılar için bu oran %60-70’tir.
İranlıların atası kimdir?
Partlar, Aral Denizi ve Hazar Denizi bölgesinden göç eden İskitlerle akraba göçebe bir kabiledir. Onlar gerçekten de İran bölgesinde Orta Asya göçebe kimliğinin ilk taşıyıcılarıydı. MÖ 3. yüzyılda kurulan bu imparatorluğu yöneten hanedana Arshakid hanedanı denir.
İran Devrimi neden oldu?
Devrimin nedenleri arasında Şah’a yönelik kamuoyu desteğinin olmaması ve özellikle Şah’ın son zamanlarda Amerikan yetkililerine yakınlaşması yer alıyor. Aslında iktidar fikri ve iktidarı ele geçirmek için devrim yapma arzusu, cumhuriyet isteyen mollalar arasında eski zamanlardan beri mevcuttu.
İran’da seriat var mı?
İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi de Şeriat hukukuna dayanmaktadır, ancak bazı önemli farklılıklar vardır. Hakimlerin dolaylı delilleri tartmalarına izin verilir ve klasik Şeriat hukukunun aksine, İran’da hapis cezaları baskın cezadır.
İran’da düşen helikopterde kimler vardı?
Helikopterde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti ve Doğu Azerbaycan’daki dini liderin temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim bulunuyordu. Kaza sonucu helikopterde bulunan 8 kişiden kurtulan olmadı.
İran Türkiye ilişkileri nasıl?
Türkiye ve İran Arasındaki Siyasi İlişkiler İran, ülkemizde İstanbul, Erzurum ve Trabzon’daki Başkonsolosluklar ve Ankara’daki Büyükelçilik aracılığıyla temsil edilmektedir. Amaç, İran ile ikili ilişkilerimizi içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri temelinde daha da geliştirmektir.